نهم آذر روز گرامیداشت شیخ مفید

نهم آذر روز بزرگداشت «محمد بن محمد بن نعمان»، مشهور به شیخ مفید یکی از بزرگترین علمای شیعه و اسلام است.

روز بزرگداشت «شیخ مفید» مصادف با چنین روزی از تقویم تاریخ هجری شمسی است.
تاریخ شیعه، سرشار از افتخارات بسیار و تحولات چشمگیر است؛ تحولاتی که به‏وسیله عالمان متعهد و فرزانگان اندیشمند پدید آمده است. در این میان به سده چهارم هجری برمی‏خوریم که فتح‏الفتوح تاریخ شیعی است. روزگاری که مردی بزرگ و اندیشمندی سترگ «دایرةالمعارفی جامع» از معارف اسلامی تدوین کرد که نزدیک به پنجاه سال، پرچمدار عرصه‏های علمی، فکری و فرهنگی مسلمین گردید. سرانجام کار به جایی رسید که دوست و دشمن زبان به تمجید او گشودند و قلم به تعریف او برگرفتند و او را «مفید» لقب دادند.
محمد بن محمد بن نعمان معروف به شیخ مفید در یازدهم ذیقعده سال ۳۳۶ق در بغداد چشم به جهان هستی گشود. از آنجا که پدر محمد شخصی پارسا و مذهبی بود و به تعلیم و تربیت اشتغال داشت، شیخ مفید در ابتدا به ابن‏المعلم ملقب گردید. او از کودکی به فراگیری علوم اسلامی روی آورد و هوش و استعداد سرشاری از خود نشان داد؛ به‏طوری‏که قبل از دوازده سالگی از برخی محدثان، روایت اخذ کرده و از استاد خویش، شیخ صدوق، در قبل از بیست سالگی حدیث شنیده است.
شیخ مفید هم‏چنین از محضر درس استادان بزرگ عصر از جمله: علی بن عیسی رمانی، جعفر بن محمد بن قولویه و محمد بن عمران مرزبانی بهره برد و به مقام والایی در فقه، کلام و ادب دست یافت. جاذبه فوق‏العاده و پشتکار فراوان شیخ مفید، موجب گرایش فاضلان بسیاری به حوزه درس وی گردید و باعث تألیف آثار گران‏بها و ارزشمندی شد.
شیخ مفید از یک‏سو، گروه بی‏شماری از دانشمندان مذاهب مختلف را تربیت نمود و مشعل‏های فروزانی چون سیدمرتضی، سید رضی، شیخ طوسی و نجاشی و ده‏‌ها نفر را تحویل حوزه‏های علمی و دینی داد و از سوی دیگر قلم به دست گرفت و با این سلاح برق‏آسا و ژرف، تحولی بهنگام، ایجاد کرد. تألیفات شیخ مفید را تا دویست کتاب گفته‏اند که شرح عقاید صدوق، المقنعه، الاعلام، امالی، ارشاد و ده‏‌ها اثر گران‏بهای دیگر از آن جمله‏اند.
شیخ مفید از جمله کسانی است که مورد اعتماد خاص حضرت ولی عصر (عج) بوده و نامه‏هایی از جانب امام مهدی علیه‏السلام برای شیخ ارسال شده است. بینش‏افروزی و دانش‏آفرینی وی به‏همراه آگاهی از اوضاع دشمنان و اطلاع از جهان اطراف باعث شد که او را سلسله‏جنبان نهضت فکری و علمی در قرن چهارم هجری قمری کرد تا جایی‏که در صحیفه‏های سبز مهدوی علیه‏السلام از جانب حضرت ولی عصر (عج)، «برادر گرامی و استوار» خوانده شد.
سرانجام، شیخ مفید این رادمرد علم و عمل و اسوه تقوا و فضیلت در سوم ماه رمضان سال ۴۱۳ق در سن هفتاد و هفت سالگی به دیدار معبود شتافت و پس از اقامه نماز توسط سیدمرتضی، در حرم امام موسی کاظم علیه‏السلام در کاظمین به خاک سپرده شد. نهم آذرماه به‏عنوان «روز بزرگداشت شیخ مفید» نام‏گذاری شده است.

پنجشنبه 9 آذر 1396